E-comerţul second-hand reduce poluarea aerului, crește cifre de afaceri

E-comerţul second-hand reduce poluarea aerului, crește cifre de afaceri

WIN-WIN: Grija pentru mediu și produse mai ieftine au adus creșteri importante pe piața vânzărilor de produse la mâna a doua, în Europa. 

Peste 25 de milioane de produse second – hand au fost tranzacționate prin platformele OLX, în 2024, în cele 45 de țări în care brandul este activ. 

Potrivit raportului de sustenabilitate al OLX Group, numărul articolelor second – hand tranzacționate a dus la economisirea a 2,5 milioane de tone de materiale. 

Din totalul articolelor tranzacționate, 9 milioane au fost produse electronice, mașini și componente auto second-hand care, pentru mediu, sunt echivalentul a:

  • 430 de milioane de metri cubi conservați
  • 3 milioane de tone de dioxid de carbon care nu a mai fost eliberat în atmosferă.

Totodată, consumatorii au economisit, prin aceste tranzacții, peste 169 de milioane de euro, potrivit raportului OLX. 

OLX Group, care face parte din inițiative globale precum Classifieds Marketplaces Europe și colaborează cu organizații non-guvernamentale cum ar fi Ellen MacArthur, s-a angajat să contribuie la accelerarea economiei circulare și încurajarea consumului sustenabil la nivel european.

În anul 2024, OLX a avut peste 55 de milioane de anunțuri active. 

Produsele second-hand la căutare în UE
De altfel, în ultimii ani, piața produselor second-hand a crescut constant, potrivit informațiilor publicate de Statista.

Veniturile din comerțul cu articole la mâna a doua, în Europa, a fost de 4 miliarde de dolari în 2017, peste 36 de miliarde de dolari în 2023 și estimările sunt că piața va genera un profit de peste 42 de miliarde de dolari în acest an. 

Cele mai mari venituri sunt produse de vânzările de îmbrăcăminte și încălțăminte, urmate de cele de produse electronice și electrocasnice. 

Unul dintre cele mai importante platforme de produse de modă second – hand din Europa, Vinted, a raportat, în 2023, o creștere a vânzărilor cu peste 61%. Veniturile generate din vânzarea produselor au depășit 513 milioane, iar raportul de sustenabilitate al companiei susține că membrii Vinted au evitat „producerea a 679 de kilotone de emisii de CO₂ în 2023, cumpărând la mâna a doua”. 

„Creșterea Vinted se aliniază cu preocupările legate de sustenabilitate, bugetele restrânse și plictiseala generată de moda [hainelor, n.red.] copiate de pe străzile comerciale, ceea ce a condus la o creștere accentuată a vânzărilor de îmbrăcăminte second-hand, în special în rândul tinerilor”, scrie The Guardian

Cea mai mare platformă pentru produsele second – hand, în Europa, rămâne însă Ebay cu venituri de peste 30 de milioane de dolari în 2023. 

„În ultimii ani, și în continuare impulsionate de pandemie, platformele online care vând bunuri second-hand au înregistrat o creștere a activității la nivel mondial. Mai mulți factori contribuie la această dezvoltare: mișcarea larg răspândită către consumul ecologic se întâlnește cu cumpărătorii online care caută chilipiruri în produsele second-hand”, scrie ECBD, o companie de analize de date a comerțului electronic.

Rapoartele citate nu au facturat, însă, în amprenta emisiilor, și transportul produselor achiziționate online.