Engie a achiziționat un parc eolian de 80 MW în județul Constanța

Engie a achiziționat un parc eolian de 80 MW în județul Constanța

Engie Romania a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian operațional, cu o capacitate de 80 MW, deținut anterior de Grupul EnerCap Capital Partners și EP Global Energy. Situat în localitatea Chirnogeni din județul Constanța, parcul eolian beneficiază de condițiile favorabile de vânt caracteristice regiunii și se estimează că va genera o producție netă anuală de aproximativ 180 GWh, echivalentul consumului de energie electrică a 90.000 de gospodării pe o perioadă de un an.

Capacitatea totală instalată de producție de energie eoliană și solară în România a Engie atinge 202 MW. De asemenea, prin această nouă achiziție, compania aproape își va dubla capacitatea existentă de producție de energie eoliană și va contribui, alături de celelalte active de energie regenerabilă, la consolidarea poziției companiei în segmentul de producție de energie verde.

”Prin achiziționarea parcului eolian din Chirnogeni, Engie face un pas important în dezvoltarea companiei în domeniul energiei regenerabile, consolidându-și poziția pe piața din România, una cu un potențial semnificativ în ceea ce privește energiile regenerabile. Această investiție strategică reprezintă încă un pas important pentru a atinge obiectivul de a avea o capacitate de producție de energie regenerabilă instalată 1.000 MW până în 2030”, a declarat Cristian Buzan, director general adjunct Engie Romania.

Grupul Engie Romania deține și operează 2 parcuri eoliene cu o capacitate totală de 98 MW, în județele Brăila și Galați, precum și 4 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 24 MW, în județele Arad, Buzău, Harghita și Teleorman.

În plus, în 2023, compania a luat decizia de investiție și a demarat construcția a două centrale solare de tip greenfield. Una dintre acestea este localizată în comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, având o capacitate totală de 37.2 MWp, iar a doua, cu o capacitate instalată de 9.3 MWp, se află în Gemenele, județul Brăila, pe terenul unde Engie operează deja un parc eolian. Odată finalizat, acest proiect fi prima centrală hibridă din surse regenerabile din România.

Grupul de companii Engie Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. Engie Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de aproape 2.250.000 de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.255 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 202 MW şi au peste 4.300 de angajaţi. Grupul Engie Romania a realizat investiții în valoare de 6.760 milioane de lei din 2005 până la 31 decembrie 2023.