Pădurile vor fi monitorizate cu un aparat aeropurtat achiziționat prin PNRR

Pădurile vor fi monitorizate cu un aparat aeropurtat achiziționat prin PNRR

A fost publicat în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) anunțul de participare pentru achiziția unui aparat aeropurtat destinat obținerii de date LiDAR pentru monitorizarea pădurilor.

Procedura de achiziție se derulează în cadrul proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Mă bucur că facem azi încă un pas important înainte pentru digitalizarea supravegherii pădurilor, care va oferi claritate, precizie si rapiditate în monitorizarea pădurilor României.

Trebuie să înțelegem că monitorizarea, analiza și planificarea strategică în silvicultură se bazează pe informații precise și cuprinzătoare care necesită un volum mare de date geospațiale actualizate, iar aceste instrumente de inventariere a fondului forestier național și de management forestier sunt extrem de eficiente în lupta împotriva tăierilor ilegale”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Proiectul se referă la utilizarea unui sistem hibrid de scanare laser aeropurtat, în vederea construirii unui model al arboretelor pe întreg teritoriul național, pentru o suprafață de aproximativ 70.000 km2, ceea ce presupune achiziția unui aparat aeropurtat care va permite:

– culegerea datelor cu ajutorul senzorului LiDAR în vederea obținerii modelului digital al pădurilor, însoțită de obținerea fotogramelor digitale color prin aerofotografiere. Fiecare punct din norul de puncte LiDAR va fi colorat utilizând valorile RGB ale pixelilor extrași din rasterul cu aceeași locație

–  culegerea de date în aceeași fenofază

Valoarea totală estimată este de 86,2 milioane lei cu TVA inclusă.

Termen limită pentru depunerea ofertelor este 20 iunie 2024, ora 15:00.