Recipientele de plastic de unică folosinţă vor fi interzise în alimentaţia publică până la 1 ianuarie 2030

Recipientele de plastic de unică folosinţă vor fi interzise în alimentaţia publică până la 1 ianuarie 2030

Recipientele de unică folosință din plastic vor fi interzise în toate barurile şi restaurantele din Uniunea Europeană, cel târziu din 2030, a stabilit Parlamentul European. Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu privind normele reînnoite pentru a reduce, reutiliza și recicla ambalajele, pentru a crește siguranța și pentru a stimula economia circulară.

Noile măsuri urmăresc să facă ambalajele utilizate în UE mai sigure și mai durabile, cerând ca toate ambalajele să fie reciclabile, minimizând prezența substanțelor nocive, reducând ambalajele inutile, stimulând absorbția conținutului reciclat și îmbunătățind colectarea și reciclarea.

Acordul stabilește obiective de reducere a ambalajelor (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040) și solicită țărilor UE să reducă, în special, cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic.

Potrivit acordului, anumite formate de ambalaje din plastic de unică folosință, cum ar fi ambalaje pentru fructe și legume proaspete neprocesate, ambalaje pentru alimente și băuturi umplute și consumate în cafenele și restaurante, porții individuale (de exemplu, condimente, sosuri, smântână, zahăr), ambalajele de mici dimensiuni pentru produsele de igienă din hoteluri, precum și cele pentru valize din aeroporturi vor fi interzise de la 1 ianuarie 2030.

Deputații europeni au decis totodată și interzicerea pungilor de plastic foarte ușoare (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimentele vrac, pentru a ajuta la prevenirea risipei de alimente.

Pentru a preveni efectele negative asupra sănătății, Parlamentul a asigurat introducerea unei interdicții privind utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice nedegradabile” (substanțe alchilice per- și polifluorurate sau PFAS) în ambalajele care vin în contact cu alimentele.

Negociatorii au convenit să stabilească un obiectiv specific pentru ambalajele reutilizabile pentru băuturile alcoolice și nealcoolice (cu excepția laptelui, vinului, vinului aromatizat, băuturilor spirtoase) până în 2030 (cel puțin 10%). Statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerințe în anumite condiții.

„Pentru prima dată într-o lege a mediului, UE stabilește obiective de reducere a consumului de ambalaje, indiferent de materialul utilizat. Facem apel la toate sectoarele industriale, țările UE și consumatorii să își joace rolul în lupta împotriva ambalajelor în exces. Interzicerea substanțelor chimice pentru totdeauna în ambalajele alimentare este o mare victorie pentru sănătatea consumatorilor europeni. De asemenea, era esențial ca ambițiile de mediu să îndeplinească realitatea industrială. Acordul încurajează inovația și include scutiri pentru microîntreprinderi”, spune raportorul Frédérique Ries (Renew, BE).

Distribuitorii finali de băuturi și alimente la pachet din sectorul alimentației ar fi obligați să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient. De asemenea, ar trebui să depună eforturi pentru a oferi 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil până în 2030.

În plus, la cererea Parlamentului, statele membre sunt obligate să stimuleze restaurantele, cantinele, barurile, cafenelele și serviciile de catering să servească apă de la robinet (acolo unde este disponibilă, gratuit sau la o taxă de serviciu redusă) într-un format reutilizabil.

Negociatorii au convenit că toate ambalajele ar trebui să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute anumite derogări pentru lemn ușor, plută, material textil, cauciuc, ceramică, porțelan sau ceară.

Alte măsuri convenite includ:

– obiective minime de conținut reciclat pentru orice parte din plastic a ambalajului;

– obiective minime de reciclare în funcție de greutatea deșeurilor de ambalaje generate și cerințe sporite de reciclare;

– 90% din recipientele de unică folosință pentru băuturi din plastic și metal (până la trei litri) să fie colectate separat până în 2029 (sisteme de depozit-retur).

Parlamentul și Consiliul trebuie să aprobe oficial acordul înainte ca acesta să intre în vigoare.

În 2018, ambalajele au generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde euro în UE. Este o sursă de deșeuri din ce în ce mai mare, totalul UE crescând de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Fiecare european a generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, o cifră care se așteaptă să crească la 209 kg în 2030 fără măsuri suplimentare.