România şi-a asumat cel mai ambiţios plan de decarbonizare

România şi-a asumat cel mai ambiţios plan de decarbonizare

România şi-a asumat cel mai ambiţios plan de decarbonizare, respectiv neutralitatea climatică până în 2050, ceea ce înseamnă reducerea cu 99% a emisiilor poluante până în anul 2050, spune secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean. El subliniază însă că țintele privind neutralitatea climatică pe care România şi le-a asumat până în anul 2050 nu se pot realiza fără sprijinul sectorului privat şi industrial. În opinia sa, avem nevoie de tehnologii inovatoare, pe lângă strategii de dezvoltare construite pe concepte de sustenabilitate şi economie circulară.

„România şi-a asumat cel mai ambiţios plan de decarbonizare, respectiv neutralitatea climatică până în 2050, prin ratificarea Acordului de la Paris prin Legea 57/2017 (…) Neutralitatea climatică înseamnă reducerea cu 99% a emisiilor poluante până în anul 2050. Ca să ajungem acolo, ne-am propus ţinte graduale până în 2030 şi mai departe, însă toate acestea nu se pot realiza fără sprijinul sectorului privat şi industrial din România. Nu este posibil fără planuri de afaceri şi strategii de dezvoltare, construite pe concepte de sustenabilitate şi economie circulară, şi mai ales fără tehnologii inovatoare. Dacă noi nu le avem, le au deja competitorii noştri în Europa. Dacă noi nu le aplicăm, în curând va fi tot mai greu să obţinem finanţare pentru proiecte noi. Pe continentul nostru, marii investitori sunt în căutare de proiecte verzi şi îşi reconfigurează substanţial portofoliile. Dacă în ultimii ani s-au luat decizii privind creşterea capacităţilor de producere a energiei regenerabile, acum se pune accentul pe producerea acestor tehnologii în Uniunea Europeană”, a afirmat Mircea Abrudean, prezent la Bistrița la un forum dedicat energiei sustenabile.

El afirmă că, prin această schimbare de paradigmă, se doreşte reducerea dependenţei Uniunii Europene de actori externi şi reorientarea lanţurilor valorice spre Europa.