Ministerul Mediului a interzis pescuitul în două lacuri din județul Bacău aflate în situri Natura 2000

Ministerul Mediului a interzis pescuitul în două lacuri din județul Bacău aflate în situri Natura 2000

escuitul comercial pe lacul Berești și în lacul Răcăciuni, două dintre cele mai frumoase lacuri din județul Bacău, au fost interzise prin ordin de ministru. Acestea se află în în situri Natura 2000 și erau afectate anual de braconaj piscicol.

Anunțul a fost făcut de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, aflat în vizită de lucru în județul Bacău. Demnitarul a ajuns în zona lacului Berești, care este unul din lacurile din județ unde pescuitul va fi interzis. Acest lucru este prevăzut prin Ordinul 874/22.04.2024 comun al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care reglementează cotele de pescuit pentru 2024 pe specii și zone (Marea Neagră, Rezervația Biosferei Delta Dunării, fluviul Dunărea, râul Prut, lacuri de acumulare).

„Am interzis prin ordin de ministru pescuitul comercial pe lacul Berești, la fel cum am procedat și cu lacul Răcăciuni, două dintre cele mai frumoase lacuri din județul Bacău, care erau afectate anual de braconaj piscicol. De la publicarea în Monitorul Oficial al Ordinului de Ministru, aici vor putea veni doar persoane care vor să se recreeze, poate pescari sportivi, dar nici într-un caz nu vom mai vedea plase de pescari sau alte instrumente care lăsau aceste ecosisteme fără pește. Vom pune sub protecție astfel această arie naturală protejată, care este o moștenire pentru mediu și pentru generațiile viitoare. Un ecosistem sănătos nu poate exista fără faună piscicolă sănătoasă, iar protejarea ecosistemelor acvatice aduce beneficii pe termen lung pentru natură și pentru comunitate: recreere, pescuit recreativ, turism”, a declarat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Lacurile Răcăciuni și Berești se află în aria naturală protejată SPA sit Natura 2000 „lacurile de acumulare Buhuși-Bacău-Beresti”.