Vizarea anuală a autorizației de mediu

Vizare autorizatie de mediu

O modificare legislativă relevantă în privința funcționării activităților cu impact asupra mediului, o reprezintă ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 75 din 19.07.2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor.

Principala modificare de interes se referă la valabilitatea autorizațiilor/autorizațiilor integrate de mediu.

Inițial, autorizația de mediu era valabilă 5 ani, iar autorizația integrata de mediu 10 ani. Conform noilor precizări legislative, autorizația de mediu și autorizația integrată de mediu își păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarii lor obțin viza anuală.

Astfel, în cazul în care detineți autorizație de mediu/autorizație integrata de mediu nu mai este obligatorie solicitarea reautorizării și obținerea unei noi autorizații, fiind însă necesară vizarea anuală a autorizației existente.

Procedura de aplicare a vizei anuale se stabilește prin ordin al conducătorului autorității publice centrale pentru protecția mediului, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență.

Procedura va implica probabil elaborarea unei documentații prin care se demonstrează că nu au apărut modificări de fond ale activității deja autorizate, achitarea unui tarif catre autoritatea emitentă și verificarea de către aceasta a amplasamentului.

Modificarea legislației privind managementul ariilor naturale protejate

O alta actualizare importantă a legislației de mediu intervine de aceasta dată în zona ariilor naturale protejate, prin modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completarile ulterioare.

Ariile naturale protejate (rezervațiile stiințifice, rezervațiile naturale, monumentele naturii și, după caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanță internațională, siturile de importanță comunitară, ariile speciale de conservare și ariile de protecție specială avifaunistică) care nu necesită structuri de administrare special constituite nu se mai administrează ca până acum de către custozi și vor fi administrate de catre Agentia Nationala de Arii Naturale Protejate.

Printre modificarile importante si cu impact asupra autorizarii proiectelor/activitatilor desfasurate in perimetrul ariilor naturale protejate, mentionam modificarea articolului 28, precizandu-se faptul ca in procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si tin seama de avizul Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate/administratorilor.
Important de retinut este si faptul ca intrarea in perimetrul protejat fara permisul de acces eliberat de catre Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate/administrator, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice si de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.

Postează un comentariu

Adresa de email nu va fi afișată.