De ce este necesară autorizația de mediu?

Autorizatie de mediu

Autorizațiile de mediu stabilesc măsurile ce trebuie respectate și modul în care se verifică aceste măsuri, în vederea limitării impactului activității autorizate asupra mediului.
În anumite cazuri chiar definite prin lege, autorizația de mediu stabilește modul de acțiune în cazul unor situații generatoare de poluare a factorilor de mediu, pentru reducerea și eliminarea impactului asupra mediului și a sănătății umane.
Nu toate activitățile au nevoie de autorizație de mediu, iar o lista a activităților ce necesită obținerea unei autorizații de mediu o găsiți în Anexa 1 a OM nr. 1798/2007.

Odată obținută autorizația de mediu, acesta trebuie vizată anual (obligativitate introdusă prin legislație în anul 2019), iar dupa caz:

• revizuită, dacă condițiile autorizării inițiale se modifică substanțial;
• transferată, dacă se păstrează aceleași coduri CAEN (activități ca cea autorizată inițial), dar activitatea este derulată pe o altă societate.

Funcționarea fără autorizație de mediu poate fi sancționată cu amendă conform OUG 195/2005 privind protecția mediului. Cuantumul amenzii este de la 30.000 lei la 60.000 lei, pentru persoane juridice.

Care este autoritatea competentă?
Autoritatea competentă pentru derularea procedurii de emitere a autorizației de mediu este, după caz :
–      Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) pentru activitățile desfășurate pe teritoriul a două sau mai multe județe;
–      Agenția Județeană pentru Protecția Mediului (APM) pentru activitățile desfășurate pe teritoriul unui județ, cu excepția celor desfașurate în perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”;
–      Administrația Rezervației Biosferei “Delta Dunării” pentru activitățile desfășurate total sau parțial în perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”;

Emiterea autorizației de mediu poate face obiectul delegării de competență de la ANPM către celelalte autorități competente.

Postează un comentariu

Adresa de email nu va fi afișată.